
Heb je je wel eens afgevraagd of voeding invloed heeft op je stemming en hoe je je voelt? In dit artikel wordt er ingegaan op de invloed van voeding en hoe je het kan gebruiken in jouw voordeel.
Voedsel en stemming
Voedsel heeft invloed op je stemming, maar daarentegen heeft je stemming ook weer invloed op wat je eet (AlAmmar et al., 2020). Stressfactoren kunnen leiden tot het verlies van controle als het aankomt op eetgedrag. Dit kan resulteren in te veel of te weinig eten. Maar andersom werkt het ook. Je voedsel heeft een directe invloed op je stemming. Zo kunnen gezonde voeding en voldoende waterinname bijdragen aan een goede stemming.
Ijzer
Er zijn veel symptomen voor een ijzertekort, zoals: irritatie, minder grote aandacht span, apathie en zelfs geheugenverlies (Bourre, 2006). Je kan invloed hebben in hoeverre het ijzer wordt opgenomen in je lichaam, als je bijvoorbeeld thee (en, in mindere mate, koffie) drinkt tijdens het eten van een maaltijd dan verminderd de opname van ijzer met een factor van vier, maar sinaasappelsap verdubbelt de opname (Bourre, 2006).
Zink
De hersengebieden die het genot van eten waarnemen en interpreteren bevatten veel zink. Ook in je smaakpupillen is het niveau van zink erg hoog. Zink is dus erg belangrijk voor het waarnemen van smaak (Bourre, 2006). Genieten van eten zorgt voor plezier, wat natuurlijk invloed heeft op je stemming, daarmee heeft zink dus indirect invloed op je stemming.
Heeft chocola een positieve invloed op je stemming?
Het eten van een hoogwaardig kwaliteit chocola heeft een positieve invloed op je stemming en aandacht door de dag heen (Appleton et al., 2011). Het consumeren van chocola met een hoge waarde aan cacao tijdens het ontbijt zorgt er zelfs voor dat je je langer vol voelt (AlAmmar et al., 2020). Helaas zit er ook een nadeel aan chocola, namelijk bij het te veel consumeren van chocola kan je last krijgen van een verhoogde spanning (Kampov-Polevoy et al., 2006).
Conclusie
Er zijn een heleboel soorten voedingsmiddelen die een positieve invloed kunnen hebben op je stemming, maar het belangrijkste is om hetgeen wat je nodig hebt in balans te houden. Zoals besproken in dit artikel is het vaak het te weinig of het te veel binnenkrijgen van bepaald eten of stoffen hetgeen wat zorgt voor negatieve effecten. Daarnaast zijn er veel meer stoffen die belangrijk voor je zijn, zoals fruit, groentes, vis en veel meer, dit zie je vooral veel terugkomen in het mediterrane dieet. Wil je hier meer over lezen? Lees dan vooral het artikel op deze site ‘Het Mediterrane dieet: het geheim van een lang en gezond leven’
Of bezoek eens deze website: De impact van voeding op je humeur – Nursestation
Bronnen
Appleton, K.M., McKeown, P.P.,Woodside, J.V. (2011) Chocolate, biscuits and fruitbars: effects on appetite and mood. Proceedings of the Nutrition Society, 70(OCE3), https://doi.org/10.1017/S0029665111001467.
AlAmmar, W.A., Albeesh, F.H., Khattab, R.Y. (2020) Food and Mood: the Corresponsive Effect. Current Nutrition Reports 9, 296–308 . https://doi.org/10.1007/s13668-020-00331-3
Bourre, J.M. (2006) Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous system: update on dietary requirements for brain. Part1: micronutrients. The Journal of Nutrition, Health & Aging, 10(5), 377-385. https://www.bourre.fr/pdf/publications_scientifiques/259.pdf
Kampov-Polevoy A. B., Alterman, A., Khalitov, E., Garbutt, J. (2006) Sweet preference predicts mood altering effect of and impaired control over eating sweet foods. Eating Behaviors, 7(3), 181–187. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2005.09.005