
Heeft ons lichaam suiker nodig?
Ja! Onze lichamen en ons brein hebben één type suiker nodig om te overleven, namelijk glucose. Glucose is als de brandstof voor je lichaam en gelukkig maakt het lichaam dit zelf door bepaalde voedingsstoffen af te breken, zoals koolhydraten, vetten en proteïne. Je hoeft dus zelf geen suiker toe te voegen aan je dieet. Nou komt het slechte nieuws; dit gebeurt onbewust vaak wel. Vele fabrikanten voegen suikers toe aan hun producten om zo de smaak te verbeteren. Wat doet dan zo’n overvloed aan suikers met ons lichaam?
Wat suiker doet met je lichaam
In eerste instantie zorgt een overschot aan suiker voor een verhoogde bloeddruk, hartslag en een verhoogd bewustzijn. Vervolgens komt de bekende “sugar crash”. Een korte periode nadat het lichaam de suiker als glucose heeft opgenomen, worden insuline levels verhoogd in het bloed, waardoor de glucose levels weer afnemen. Dit kan zorgen voor enorme dalen in energieniveau’s en erger nog; je kan weer honger krijgen. Het vermijden van sugar crashes kan dus een goede strategie zijn om je gewicht onder controle te houden. Is a blood sugar crash to blame for that mid-afternoon slump? (zoe.com)
The Immediate, Short and Long-Term Effects Of Sugar – The Healthy Employee
Wat doet suiker met je hersenen?
Als je vaker “sugar crashes” ervaart, kan dit zorgen voor mood swings (van blij naar verdrietig en weer terug binnen een korte periode). Ook kan het bijdragen aan vermoeidheid en geïrriteerdheid (het ligt dus niet aan je docent!). Hoge bloedsuikerspiegels zijn gekoppeld aan onstekingen in de hersenen, wat het risico op depressie en angst(stoornissen) kan verhogen. The Immediate, Short and Long-Term Effects Of Sugar – The Healthy Employee
Meer informatie over suiker kan je vinden op de website van Diabetesfonds.nl (Veelgestelde vragen over suiker – Diabetes Fonds).
