Het Mediterrane dieet: het geheim van een lang en gezond leven

Voedingspatronen of diëten?

Een voedingspatroon is eigenlijk niets anders dan een dieet, al denken mensen bij deze laatste term vaak aan iets tijdelijks. Met de vele soorten voedsel die er bestaan, bestaan natuurlijk ook vele soorten diëten. Eén zo’n dieet is het Mediterrane dieet. Dit dieet verwijst naar de voedingspatronen van een groep mensen die langs het Middellandse Zeegebied leven, zoals het geval is in de landen Italië en Griekenland.

Mediterrane patroon versus Westerse voedingspatroon

Het Mediterrane patroon en het Westerse voedingspatroon zijn twee veelgebruikte voedingspatronen. Het Mediterrane dieet bevat veel fruit en groenten, peulvruchten, volle granen, vis en gevogelte met de nadruk op enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten. Af en toe wat eieren, kaas of yoghurt hoeft daar niet aan te ontbreken. Het Westerse dieet wordt over het algemeen gekenmerkt door energierijk voedsel zoals boter, vetrijke zuivelproducten, geraffineerde granen en bewerkt en rood vlees, waardoor er minder ruimte overblijft voor andere voedingsstoffen, vooral die uit fruit en groenten. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat het mediterrane voedingspatroon preventieve en beschermende effecten heeft tegen hart- en vaatziekten [16,17], terwijl het voedingspatroon in westerse stijl positief geassocieerd wordt met dyslipidemie, obesitas, hypertensie, atherosclerose en diabetes [18,19]. 

De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen

Een kleine hoeveelheid vetten binnenkrijgen is een essentieel onderdeel van een gezond en gebalanceerd dieet. Vet zorgt namelijk onder andere voor het opnemen van bepaalde vitaminen (zoals vitamine A, D en E); deze vitaminen zijn vetoplosbaar, wat betekent dat ze alleen kunnen worden geabsorbeerd met behulp van vetten.

Verzadigde vetten zitten vooral in koek, chips, cake en ander bewerkt voedsel. Dit zijn ongezondere vetten, die de kans op hartkwalen vergroten. Onverzadigde vetten kun je vinden in avocado, vette vis en noten. Dit zijn de juiste soort vetten om binnen te krijgen, zij ondersteunen namelijk de lever door het cholosterolgehalte te verlagen.

Wat wordt aanbevolen?

De aanbevolen hoeveelheid verzadigd vet die een persoon binnen mag krijgen per dag staat gelijk aan 10% van de totale calorie-inname. Dus als een man per dag 2000 calorieën tot zich neemt, mag hiervan maximaal 200 calorieën uit verzadigd vet bestaan. Er zitten 9 calorieën in een gram vet, dus dat komt uit op 22 gram verzadigd vet. Zo’n 15 tot 20% van je totale calorie-inname mag bestaan uit onverzadigde vetten. Net zoals bij verzadigde vetten, zitten er in onverzadigde vetten 9 calorieën per gram vet.

Hoe voorzie ik mijn lichaam van energie, zonder overschot?

Het lichaam heeft energie nodig, dat haalt het vooral uit het voedsel dat het binnenkrijgt. Alle overschotten worden omgezet in vet (dus ook die extra scoop proteïne poeder!). Daarom is het belangrijk dat men zich bewust is van de hoeveelheid die hij/zij nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Er zijn meerdere tools om dat te berekenen, zoals deze van Calculator.net (Calorie Calculator). Allerlei factoren dragen bij aan de hoeveel calorieën die men nodig heeft, zoals geslacht, leeftijd en activiteiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *